DEHB ve Beraberinde Getirdiği Kardeşleri: Anksiyete, Depresyon, Öğrenme Güçlüğü ve Uyku bozuklukları

 






Komorbid Ne Demek?

Komorbidite, bir kişinin aynı anda birden fazla hastalığa sahip olması durumunu ifade eder.
Bir durumu tedavi etmek, diğer durumların semptomlarının da çözülmesine neden olmaz, bu da hastayı daha iyi bir şekilde yönetmek için her iki durumun da aynı anda tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelir.

Komorbid durumların erken tanınması, herhangi bir hastalığın prognozunu ve doğru yönetimini tanımak için önemlidir.

Aynı şey DEHB komorbiditesi için de geçerlidir. DEHB'li bireylerin yaklaşık %60-80'inin ruh sağlıklarını etkileyen bir veya daha fazla benzer duruma sahip olabileceği tespit edilmiştir (6). Bu ruhsal bozukluklar, komorbid bipolar bozukluk, majör depresif bozukluk, komorbid psikiyatrik bozukluk, davranım bozukluğu ve benzeri gibi farklı hastalık türlerine yol açabilen depresif belirtilerin belirtileri ile ortaya çıkabilir.

Bu nedenle, sizi DEHB ilaçları ile tedavi eden bir doktora rağmen, söz konusu komorbid durumların varlığı nedeniyle kendinizi tamamen daha iyi hissetmeyebilirsiniz.

DEHB Belirtileri ile İlişkili Yaygın Komorbid Durumlar Nelerdir?

Daha kolay anlaşılması için, DEHB komorbid durumlarını üç ana gruba ayıralım:


Öğrenme Bozuklukları

DEHB olan çocuklar, okulda veya kendi yaşlarındaki diğer çocuklarla karşılaştırılabilir bir hızda öğrenmede farklı derecelerde zorluk çekebilirler. DEHB belirtileri bu öğrenme güçlüğüne katkıda bulunsa da, genellikle bu çocukların %45'e kadarı normal bir hızda öğrenmelerini engelleyen komorbid bir durumdan muzdarip olabilir. Bu, yetişkinliğe doğru büyüdükçe onları etkileyecek bir çocukluk depresyonuna neden olabilir.


Öğrenme güçlüğü mutlaka bir zeka eksikliği anlamına gelmez, sadece okuma, yazma, konuşma ve anlama dahil olmak üzere bir veya daha fazla öğrenme alanında azalmış bir yeteneği ifade edebilir.

DEHB ile bir arada bulunan bazı yaygın öğrenme güçlükleri şunları içerir:

  • Disleksi: kelimeleri okumada zorluk
  • Disgrafi: yazma zorluğu
  • Diskalkuli: Hesaplama yapmada zorluk

Araştırmalara göre, DEHB'li erkeklerin öğrenme güçlüğü geliştirme şansı %65'e kadar daha yüksekken, DEHB'li kızların öğrenme güçlüğü yaşama riski %57'dir (9). Bu aynı zamanda, otizm spektrum bozukluklarından etkilenen kişilerin öğrenmekte ve belirli bir göreve odaklanmakta zorlandıkları otizm spektrum bozuklukları ile de ilgili olabilir.

DEHB olan çocuklar öğrenme güçlüğü için nasıl yönetilir?

Komorbid bozukluğu olan DEHB'li çocuklar, bir psikiyatrist ve ergoterapistin yanı sıra bu tür çocuklara yardım etmek için eğitilmiş öğretmenlerden multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç duyarlar.

Bir doktor, çocuğa DEHB semptomlarını en aza indirmeyi amaçlayan DEHB ilaçları vererek yardımcı olabilirken, mesleki terapi, çocuğun eksikliklerine rağmen öğrenebileceği yollar tasarlayarak açığının üstesinden gelmesine yardımcı olur.

Genellikle iyi sonuçlara giden engebeli bir yoldur, ancak doğru miktarda kararlılıkla her zaman mümkündür.



Duygudurum ve Davranış Bozuklukları

Davranım bozuklukları ve duygudurum bozuklukları DEHB komorbiditelerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunlar DEHB olan yetişkinlerde daha yaygındır, ancak bozukluğu olan çocuklarda da ortaya çıkabilir.



Duygudurum veya davranış bozukluklarının yaygın semptomları şunları içerir:

  1. Düşük ruh hali
  2. Kalıcı yorgunluk
  3. Fiziksel olarak sağlıklı olmasına rağmen iştahsızlık
  4. Faaliyetlere ilgi eksikliği
  5. Anti-sosyal davranış
  6. Tekrarlayan ani öfke veya üzüntü patlamaları
  7. Meltdowns
  8. Açıklanamayan sinirlilik
  9. İrrasyonel suçluluk duyguları
  10. Uyku bozuklukları
  11. Belirli seslere veya ışıklara karşı artan hassasiyet


Bireyler genellikle sayısız semptomla başvururlar ve iki kişi mutlaka aynı semptomlara sahip olmaz. Bu belirti ve semptomları erkenden tanımak önemlidir, böylece en baştan yönetilebilirler.

Çocuklukta ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan davranış veya duygudurum bozuklukları şunları içerir:

  • Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu (ODD)
  • Depresif / Distimik Bozukluk
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB)
  • Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD)

Bunlardan en yaygın olanı, DEHB'li çocuklarda %41'e varan prevalansla ODB idi (10).).


Yetişkin DEHB'de daha yaygın olan duygudurum bozuklukları şunları içerir:

  • Majör depresif bozukluk
  • Bipolar bozukluk
  • Anksiyete Bozukluğu
  • Madde Bağımlılığı Bozukluğu
  • Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu
  • Psikiyatrik Bozukluklar
  • Davranış Bozukluğu
  • Anksiyete bozukluğu
  • Komorbid Bozukluklar
  • Panik Bozukluk

Bunlardan en yaygın olanı, DEHB'li yetişkinlerde %47,1'e varan prevalansla anksiyete bozukluklarıdır. Anksiyete bozuklukları arasında sosyal fobi %29,3 prevalansı ile en sık görülenidir.


Yukarıdaki istatistikler göz önüne alındığında, DEHB olan kişilerin DEHB olmayanlara göre ruh hali veya davranış bozuklukları geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu söylemek güvenlidir. Bu gerçeğin ışığında, doktorlar ve bakıcılar DEHB tanısı konmuş hastalara çok dikkat etmeli ve diğer psikiyatrik bozuklukların varlığını ekarte etmek için rutin analizler sunmalıdır. Etkilenen kişi tarafından madde bağımlılığından kaçınmak için DEHB tedavisinin izlenmesi de önemlidir.


Belirtilerinizin öncelikle DEHB mi yoksa psikiyatrik bir komorbidite mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Gerçeği söylemek gerekirse, psikiyatrik belirtilerinize tam olarak neyin neden olduğunu söyleyebilecek net bir yöntem veya laboratuvar testi yoktur. Bunu doğru bir şekilde belirlemek için deneyimli bir ergen psikiyatristi gerekir. Genellikle, insanlar DEHB tedavisine başladıklarında ve yeni veya kalıcı psikiyatrik semptomlar yaşamaya devam ettiklerinde, psikiyatrik komorbiditeleri olma olasılığı olabilir. Bu durumda, doktor söz konusu semptomların ayrıntılı bir öyküsünü alacak ve daha sonra tanı koymadan önce hastayı kısa bir süre için diğer bozukluklar için ek ilaçlara başlatabilir. Bu yeni ilaçların semptomlarda olumlu bir değişiklik getirip getirmediğini gözlemleyecektir. Ve nihayetinde, semptomlarınızın esas olarak DEHB'den mi yoksa tedavi edilmesi gereken başka bir altta yatan durumdan mı kaynaklandığını bilecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Orijinal Damla Çikolatalı Yumuş Kurabiye Nam-ı Diğer: Chewy Gum Chocolate Chip Cookies!

Doğal Doğum Şeysi..

Tonalin CLA ve L-Carnitin Kullanımı ile Kilo Verme / Zayıflama