DEHB'yi İşyerinde Nasıl Avantaja Dönüştürebilirsiniz? - Çalışanlar İçin En Önemli 5 Potansiyel Faydası



DEHB'nin yararları hakkında yeterince araştırma yapılmamış olsa da, DEHB'li birçok çalışan için geçerli olan özelliklerin bir listesini derledik.

Bu liste, DEHB topluluğuyla çalıştığımız yıllar boyunca toplanmıştır, ancak DEHB'li kişilerin neden bu nitelikleri sergileyebileceğini açıklayabilecek sınırlı araştırma vardır.

Her çalışanın aynı DEHB semptomlarından etkilenmeyebileceği gibi, DEHB'li her bireyin de benzersiz becerilere ve avantajlara sahip olduğunu unutmamak önemlidir. DEHB topluluğu içinde, bu avantajlar genellikle "DEHB Süper Güçleri" olarak adlandırılır.

İşyerinde DEHB'nin 5 Faydası

Yaratıcılık

DEHB olan kişiler, bir ekipteki en yaratıcı kaynaklardan bazıları olabilir ve projelerine enerji ve yeni yaklaşımlar getirebilir. Birkaç çalışma, DEHB'li yetişkinlerin alışılmışın dışında düşünürler olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.

Memphis Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma (White & Shah, 2011) birçok uzmanın bize söylediklerini doğruladı ve birçok DEHB kitabı şunu iddia ediyor: DEHB olan insanlar, DEHB olmayan akranlarından daha yaratıcı olma eğilimindedir. Araştırmada, 30 DEHB öğrencisi, yaratıcılık için 11 farklı testte akranlarından daha yüksek puan aldı. White & Shah çalışması hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu yaratıcılık eğilimi, bir dizi üç deney ve bir Hollanda üniversitesine devam eden yaklaşık 1.000 katılımcı ile daha da doğrulandı (Boot, Nevicka ve Baas, 2017).

Hiper Odak, Kalite ve Güncellik

İlgi alanları ve güçlü yönleriyle uyumlu işlere odaklandıklarında, DEHB'li bireyler sıklıkla hiper odaklanma güçlerinden yararlanırlar ve konaklamayla ilgili (genellikle minimum) maliyetleri kolayca dengeleyen sonuçlar verirler. Kuruluşlar, DEHB'li zihinlerin ekiplerine getirdiği çeşitlilikten yararlanarak rekabet avantajı yaratabilir.

C'de iyi yükselir

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, DEHB beyninin ortalama beyinlerden daha fazla Theta dalgası üretme eğiliminde olduğunu da buldu. Teta dalgaları derin bir rahatlama durumuna işaret eder ve DEHB çalışanlarının teta dalgalarının aşırı bolluğu onları bir krizde harika yapabilir.

Acil servis doktorları ve hemşireleri, polis memurları, itfaiye ve kurtarma personeli, gazeteciler, borsa tüccarları, profesyonel sporcular ve eğlenceler arasında sıklıkla daha yüksek DEHB oranları görüyoruz.

Diğerleri krizdeyken, DEHB olanlar soğukkanlı, sakin ve kontrol altında olabilirler.

Sezgisel ve Detay Odaklı

DEHB'liler, başkalarının gözden kaçırdığı şeyleri fark ediyor gibi görünüyor, bazen olağanüstü sezgisel veya (söylemeye cüret edelim!) psişik görünme noktasına kadar!

Ortalama bir beyin, gelen tüm görüntüleri, sesleri, tatları, kokuları ve dokunma duyumlarını saniyede yönetilebilir 40 bit bilgiye göre sıralamayı ve filtrelemeyi başarır. DEHB beyni duyusal girdi ile aşırı yüklenmiştir ve Yürütücü İşlevlerle ilgili sorunlarla karşı karşıyadır - sıralama, filtreleme, atma, önceliklendirme, takip etme, ilerlemeyi izleme ve prosedürleri takip etme.

DEHB beyni, bazı çalışanların alakasız gürültü olarak kabul edebileceği birçok şeye izin verdiğinden, bazen DEHB'liler, başkalarının doğal olarak filtrelediği şeyleri fark edebilirler.

Hızlı Başlangıçlar

Dürtüsellik bir DEHB belirtisi olsa da, bu genellikle DEHB'li kişilerin hızlı başlangıçlar olduğu anlamına gelir. Endişelenmeden veya sonsuz araştırma yapmadan hemen atlarlar.

Ekibiniz riske karşı dirençliyse, değişime dirençliyse ve süreç ve prosedüre takılıp kalıyorsa, herhangi bir şeyin yapılmasının sonsuza kadar sürebileceğini bilirsiniz. İnsanlar değişime direnirler ve çalışmasalar bile sistemlere bağlı kalırlar ya da analiz felcine takılırlar.

Bazen, DEHB'li çalışanlar başlamakta zorlansalar da, çoğu zaman, tutkulu oldukları bir şeye başladıklarında, hiper odaklanabilirler!

DEHB Çalışanlarının Diğer Faydaları

Listemiz hiçbir şekilde kapsamlı değildir ve DEHB çalışanınızı tanıdıkça muhtemelen kendinizi listeye eklerken bulacaksınız.

  • Zor problemlere benzersiz çözümler bulma yeteneği
  • Maceracı, cesur, "kutunun dışında" düşünüyor
  • Başkalarının kaos gördüğü kalıpları türetebilmek
  • Aynı anda birçok farklı konu hakkında konuşabilme
  • Sürekli gelişim, sürekli öğrenme
  • Krizde iyi - En stresli işlerden bazıları DEHB olanlar tarafından yapılır.
  • Yeni fikirler, görevler ve projeler denemek için görünüşte sonsuz bir arzu
  • Empatik ve sezgisel
  • Girişimci. Bkz. Yapı Eksikliği ile Başarılı Olmak: Kendi Başınıza Çalışmak İçin İpuçları DEHB'li başarılı bir girişimciden tavsiye almak için.
  • Sürekli yeni fikirler, yöntemler ve stratejiler kaynağı
  • Bir durumun tüm taraflarını olmasa da birçok tarafını görme yeteneği
  • Becerikli






Kaynaklar

  • Çizme, Nathalie, Nevicka, Barbara ve Baas, Matthijs. "Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) subklinik semptomları, belirli yaratıcı süreçlerle ilişkilidir." Kişilik ve Bireysel Farklılıklar, vol. 114, no. 1, pp. 73-81.
  • Beyaz, Holly ve Shah, Priti. "Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinlerde yaratıcı stil ve başarı." Kişilik ve Bireysel Farklılıklar, vol. 5, no. 11, 2011, pp. 673-677.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Orijinal Damla Çikolatalı Yumuş Kurabiye Nam-ı Diğer: Chewy Gum Chocolate Chip Cookies!

Doğal Doğum Şeysi..

Tonalin CLA ve L-Carnitin Kullanımı ile Kilo Verme / Zayıflama