Hangi Takviye Ne Zaman Alınmalı? Takviye ve vitaminlerin kullanım zamanları hakkında...

 

Vitaminleri Sabah mı Yoksa Gece mi Almalısınız?

İlk soruyu hemen cevaplamak gerekirse, vitamin ve takviyeleri almanın en iyi zamanı büyük ölçüde hangi vitaminleri aldığınıza bağlı olacaktır. Tüm vitaminler eşit yaratılmamıştır. Üstelik çoğu kişi vitamin derken, hem vitamin hem de mineral kategorisine giren mikro besinleri kastediyor.

Emilimlerini en üst düzeye çıkarmak için bazılarını sabahları yemekle birlikte almalısınız. Diğerleri en iyi şekilde yatmadan önce akşam alınır. Mağazada bulacağınız ana grupların her biri için vitaminler ve mineraller hakkında konuşalım:

  • Multivitaminler
  • B vitamini
  • D vitamini
  • C vitamini
  • Folik asit 
  • Magnezyum
  • Omega-3 Yağ Asidi
  • E vitamini
  • Çinko

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yeterli düzeyde vitamin ve demir almak önemlidir. Bağışıklık sisteminiz vücudunuzun hastalıklara karşı doğal savunmasıdır. İhtiyaçlarınızı yalnızca gıda yoluyla karşılayamıyorsanız, Aktif Demir ile birlikte multivitamin takviyesi yapmak bağışıklık sisteminizi desteklemenin etkili bir yoludur. Mağazamıza göz atmak için buraya tıklayın .

Multivitamin Almak İçin En İyi Zaman

Emilimini kolaylaştırmak için multivitaminlerinizi sabahları yemekle birlikte almalısınız. Ancak bu mide ağrısına neden oluyorsa yatmadan önce almayı deneyin. Unutmayın, en önemli şey onları günlük rutininizin bir parçası haline getirmektir.

Multivitamin almaktan en çok fayda görecek kişiler şunlardır:

  • Yetişkinler, çünkü B12 vitamini, kalsiyum ve D vitamini emilimi yaşla birlikte azalır.
  • Veganlar ve vejetaryenler, çünkü yalnızca beslenmelerinden yeterli düzeyde B12 vitamini, demir, kalsiyum, çinko, D vitamini ve omega-3 alamayabilirler.

Doğum Öncesi Vitaminleri Almak İçin Günün En İyi Zamanı Ne Zaman?

  • Hamile ve emziren kadınlar, temel besin maddelerine ekstra ihtiyaç duydukları için doğum öncesi vitamin almaktan fayda görebilirler . Ancak hamilelerin veya ilaç kullananların vitamin veya mineral takviyesi almadan önce sağlık uzmanına danışması  önerilir .
  • Geleneksel multivitaminlerde olduğu gibi, doğum öncesi vitaminleri de sabahları ve günlük rutininizin bir parçası olarak almak en iyisidir.


D Vitamini Almak İçin En İyi Zaman

D Vitamini yağda çözünür, yani suda çözünmez, bu nedenle uygun emilimi sağlamak için yüksek yağlı yiyeceklerle eşleştirmelisiniz. D Vitaminini rutininize, kahvaltının yanına veya belki de yatmadan önceki atıştırmalığınıza dahil etmeniz önemlidir (uykunuzu etkilemediği sürece).


D Vitamini en iyi sabah, öğle veya akşam saatlerinde bir bardak tam yağlı süt, avokado, zeytinyağı veya keten gibi yüksek yağlı gıdalar tüketirken alınır.


C Vitamini Almak İçin En İyi Zaman

C vitamini suda çözünen bir vitamindir, yani en iyi su ile alınır. Midenizi tahriş etmediği sürece günün herhangi bir saatinde C vitamini alabilirsiniz.


B Vitaminlerini Almak İçin En İyi Zaman 

B vitaminlerini almak için en iyi zaman uyandıktan sonradır. Öğleden sonra B vitamini almanın uykunuzu etkileyebileceğini gösteren bazı veriler de vardır. B-kompleksinin uykunuzu etkilemesini önlemek için, B vitaminlerinizi sabahları, tercihen emilimlerini en üst düzeye çıkarmak için bir yemekle birlikte almalısınız. Birkaç B vitaminini aynı anda almak güvenlidir.


Her bir B Vitamini ne işe yarar?

B-1 Vitamini Tiamin olarak bilinir. Karbonhidrat ve proteinin parçalanmasında çok önemli bir rol oynar. İyi kaynakları arasında yer fıstığı, siyah fasulye ve tahıl ürünleri bulunur. İyi kaynaklar: Tam veya güçlendirilmiş tahıl ürünleri, domuz eti, yer fıstığı ve siyah fasulye.


B-3 Vitamini Niasin olarak da adlandırılır. Yer fıstığı, balık, esmer pirinç ve tam tahıllarda bulunur.


B-6 Vitamini çok sayıda metabolik yolakta yer alır - aşağıdakiler için gereklidir 

Omega 3 DHA Takviyelerini Almak İçin En İyi Zaman


Balık yağı olarak da bilinen Omega-3 (EPA & DHA), kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu, beyin fonksiyonlarınızı korumaya yardımcı olduğu ve uygun büyümeyi desteklemeye yardımcı olduğu için vücudunuz için hayati bir besindir.


Omega-3'ün asit reflüsü gibi bazı yan etkileri vardır. Bununla mücadele etmek için günlük dozunuzu iki küçük doza bölebilir ve birini sabah, diğerini öğleden sonra alabilirsiniz.


Omega-3 emilimini en üst düzeye çıkarmak için, iyi bir yağ kaynağı olan bir yemekle birlikte almanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu, takviyenin etkinliğini artırmanın yanı sıra yan etkileri azaltmanıza da yardımcı olabilir.

 

Folik Asit Almak İçin En İyi Zaman

Folik asit, B9 Vitamininin (Folat Vitamini) insan yapımı versiyonudur. Folik Asit vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardımcı olur. Hamilelik öncesinde ve sırasında folik asit bebeğin beyin, kafatası ve omurilik gelişimini desteklemek için önemlidir.


Folik asidi günün herhangi bir saatinde alabilirsiniz. Folik asit suda çözünen bir takviyedir, yani en iyisi su ile almaktır.


Magnezyum Almak İçin En İyi Zaman

Çoğu sağlık uzmanı, aç karnına ishale neden olabilecek laksatif etkileri nedeniyle magnezyumun yemekle birlikte alınmasını önerir. Sonuç olarak, dozu ikiye bölebilirsiniz (kahvaltı ve akşam yemeği).


Magnezyum vücuttaki birçok fonksiyonu etkileyen temel bir besindir. Vücudunuzdaki 300'den fazla enzim reaksiyonunda kilit rol oynar. Magnezyum o kadar önemli bir mineraldir ki, onu "mükemmel zamanda" almasanız bile, sadece sürekli olarak alıyor olmanız bile fazlasıyla yeterlidir.


Çoğu takviye gibi, sisteminizde her zaman dengeli ve yeterli Magnezyum seviyelerine sahip olduğunuzdan emin olmak için günlük rutininizin bir parçası haline gelmelidir.


E Vitamini Almak İçin En İyi Zaman

E Vitamini takviyeleri en iyi gece yemekle birlikte alındığında işe yarar. E Vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve emilimi için öğünlerimizde doğal yağa ihtiyaç duyar.


Çinko Almak İçin En İyi Zaman

Çinko bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle bilinir. Çinkoyu yemeklerden bir veya iki saat önce, bir bardak su ile almak en iyisidir. Çinkoyu günün herhangi bir saatinde alabilirsiniz.


Suda Çözünen ve Yağda Çözünen Vitaminleri Almak İçin En İyi Zaman

Bu kılavuzda, yağda ve suda çözünen bazı vitaminlere ayrı ayrı değindik. Örneğin, D Vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani en iyi yüksek yağlı gıdalarla alınır.


Sonuç olarak, yağda çözünen vitaminleri almak için günün en iyi zamanı, yeme düzeninize ve bu tür vitaminlerin en kolay emileceği zamana göre belirlenmelidir. Bu, onları kahvaltıdan sonra veya günün son öğününden sonra almak anlamına gelebilir.


Öte yandan, suda çözünen vitaminler en iyi aç karnına alınır. Bu, onları uyanır uyanmaz veya yemekten iki saatten fazla bir süre sonra almak anlamına gelebilir.


Suda çözünen vitaminlere örnek olarak, portakal suyu da dahil olmak üzere birçok popüler üründe doğal olarak bulunan C Vitamini verilebilir.


Vitaminlerimi gece alabilir miyim?

Uykunuzu bölmeyecek veya vitaminin emilimini etkilemeyecek herhangi bir vitamini gece almayı tercih edebilirsiniz. Sonuç olarak, aşağıdaki vitaminleri geceleri alabilirsiniz:


Aktif Demir kullanıyorsanız demir

D Vitamini

C Vitamini

E Vitamini

Magnezyum

Vitaminler Ne Zaman Alınmalı Tablosu

Takip edilmesi kolay tablomuz, her tür vitamin takviyesini almak için günün en iyi zamanını göstermek üzere yukarıdaki tüm içeriği bir araya getirmiştir.

Vitamin TürüGünün Alınacak En İyi Zamanı
MultivitaminlerSabah
Doğum öncesi vitaminlerSabah
B vitaminiSabah 
D vitaminiTam yağlı süt, avokado veya keten ile Sabah veya Gece
C vitaminiGün boyu su ile
Folik asitGün boyu su ile
DemirActive Iron – Size ne zaman uygunsa
MagnezyumMükemmel zaman yoktur; tutarlı olun
Omega-3 Yağ Asidi (Balık Yağları) Sabah ve Öğleden Sonra
E vitaminiYemekle birlikte gece vakti
ÇinkoGünün herhangi bir saatinde yemeklerden bir veya iki saat önce

Vitamin almak için en iyi zaman ne zaman

Sonuç

Her gün almadığınız sürece vitamin ve mineral takviyeleri işe yaramaz. Bazı spesifik vitaminler, mineraller ve takviyeler, tahrişi hafifletmenize ve hatta belki de bunların etkinliğini artırmanıza yardımcı olan altın pencerelere sahiptir; yapmanız gereken en önemli şey tutarlı olmaktır.

Ayrıca doktorunuzla konuşmalı ve bazı takviyelerin ilaçlarınızı etkileyip etkilemediğini görmelisiniz. Aldığınız vitaminlere bağlı olarak bunları sabah veya öğleden sonra almalısınız.

Yapabileceğiniz en iyi şey bunları alma alışkanlığını geliştirmektir. Bunları sabah veya yatma vakti rutininizin bir parçası haline getirin. Bu şekilde, takviyenizle tutarlı olduğunuzdan emin olursunuz.





Kaynak: https://www.activeiron.com/blog/best-time-to-take-vitamins/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Orijinal Damla Çikolatalı Yumuş Kurabiye Nam-ı Diğer: Chewy Gum Chocolate Chip Cookies!

Doğal Doğum Şeysi..

Tonalin CLA ve L-Carnitin Kullanımı ile Kilo Verme / Zayıflama